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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






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1.Imagem marcado/desmarcadoPINTO, S. S.; LOPES, R.; CUNHA, R. N. V. da; SANTOS FILHO, L. P. dos; MOURA, J. I. L. Produção e composição de cachos e incidência do anel vermelho em híbridos interespecíficos de caiaué. Agrotrópica, v. 31, n. 1, p. 5-16, jan./abr. 2019.

Biblioteca(s): Embrapa Amazônia Ocidental.

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Biblioteca(s):  Embrapa Instrumentação; Embrapa Milho e Sorgo.
Data corrente:  21/07/2023
Data da última atualização:  30/11/2023
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Circulação/Nível:  A - 1
Autoria:  VELLOSO, C. C. V.; CAMARGO, B. C. P.; SOUSA, M. D. B.; BUFFO, M. M.; OLIVEIRA-PAIVA, C. A.; FARINAS, C. S.; BALDINO, A. C.
Afiliação:  CAMILA CRISTINA VIEIRA VELLOSO, Universidade Federal de São Carlos; BRUNA CERRI PEREIRA CAMARGO, Universidade Federal de São Carlos; MARINA DEL BIANCO SOUSA, Universidade Federal de São Carlos; MARIANE MOLINA BUFFO, Universidade Federal de São Carlos; CHRISTIANE ABREU DE OLIVEIRA PAIVA, CNPMS; CRISTIANE SANCHEZ FARINAS, CNPDIA; ALBERTO COLLI BADINO, Universidade Federal de São Carlos.
Título:  High yield of heat-resistant spores of Bacillus megaterium in bioreactors.
Ano de publicação:  2023
Fonte/Imprenta:  Biochemical Engineering Journal, v. 198, 109030, 2023.
DOI:  https://doi.org/10.1016/j.bej.2023.109030
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Microbial inoculants have been proposed as a sustainable and cost-effective alternative to conventional agricultural practices. However, the effectiveness of these bio-based products can be negatively impacted by reduced cell viability during product development, storage, and commercialization. To address these limitations, it is critical to identify and optimize the cultivation conditions that can lead to the production of highly resistant spores for use as inoculants. In this study, optimal cultivation conditions for obtaining Bacillus megaterium B119 spores in bioreactors were reached, with increases in the sporulation efficiency and heat resistance. The best nutrient medium and optimal temperature and initial pH conditions were obtained on shake flask experiments and subsequently validated in two bench-scale bioreactor models (stirred and aerated tank and the bubble column). The optimized temperature and initial pH were found to be 37 °C and 5.6. The highest concentration of heat-resistant Bacillus spores of 1.31·1012 CFU/mL was obtained in the bubble column bioreactor with a sporulation efficiency of 100.0%, a heat resistance of 78.4%, and an energetic efficiency on spores production of 4.83·1010 CFU/J. The production of highly resistant spores can significantly improve the survival rate of microorganisms during inoculant production and application, thereby enhancing their effectiveness in the field.
Palavras-Chave:  Engenharia de bioprocessos; Microbial inoculant; Sporulation efficiency.
Thesagro:  Bactéria; Esporo; Esporulação; Inoculação.
Thesaurus NAL:  Bacillus megaterium; Bioprocess engineering.
Categoria do assunto:  S Ciências Biológicas
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Milho e Sorgo (CNPMS)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CNPDIA18262 - 1UPCAP - DDPROCI.23/752023/79
CNPMS30107 - 1UPCAP - DD
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